De Erfweg presenteert u een aantal erfgoedwandelingen en -fietstochten met een sterk verhaal.  Ze kunnen individueel afgelegd worden en verkennen een rijke erfgoedzone ten zuiden van Leuven.

De Hortense Damanweg

Hortense Daman (Clews 1926-2006) woonde als kind met haar ouders aan de Pleinstraat in Leuven en raakte er betrokken bij het verzet. Deze route die start aan het Heilig Hartinstituut of aan de Abdij van Park leidt op het verste punt tot aan het gehucht ‘de Mol’ in Korbeek-Lo - Leuven. Het erfgoed in deze zone achter de Abdij van Park gaat terug tot in de Spaanse Tijd.  Vagebonden, vreemde troepenbewegingen, oorlogsgeweld, verzet hebben er hun sporen en beklijvende verhalen nagelaten. Klik hier voor de PDF van de volledige fiets- of wandeltocht of ga naar de digitale route in routeyou.com. Er is ook een mobiele versie voor smartphones beschikbaar. Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje.

NIEUW: Wandelingen voor gezinnen

1. Op stap naar het kasteel van prinses Lydia

De wandeling “Op stap naar het kasteel van prinses Lydia” is een gezellig familiegebeuren, op maat voor jong en oud.

Wie waren de Arenbergs eigenlijk? En waarom waren zij zo belangrijk dat hun naam nog altijd blijft voortbestaan?

Wandel langs straten en pleinen en bospaadjes richting het kasteel van prinses Lydia. De leuke doe-opdrachten laten je kennismaken met de rol die de Arenbergfamilie in deze streek speelde.

IMG_2103_for_web.jpg

Deze wandeling is in première gegaan tijdens het openingsweekend van het het Arenberg Festival op 20-21 oktober 2018. Intussen maakt ze deel uit van ons permanente wandelaanbod. Er zijn twee startpunten voor deze wandellus: vanaf het Heilig Hartinstituut te Heverlee of vanaf het kasteel van Arenberg.

De wandelgids met doe-opdrachten is verkrijgbaar aan het onthaal van het Heilig-Hartinstituut. Je kan de gids en het bestand voor wandel- of fiets-GPS hier ook downloaden. Het traject bedraagt zo’n 8km (+/- 3,5u) en is, mits een kleine omweg, ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en fietsers.

2. Actieve wandeling voor gezinnen tussen klooster en abdij

wandeling.png

Voor meer uitgebreide informatie i.v.m. de locaties, publicaties en andere bestaande wandelingen raadpleegt u best de bovenvermelde websites en de website van Miradal.

Dit project kwam tot stand met de steun van de dienst Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant.  Het Nationaal Geografisch Instituut verleende zijn toestemming om gebruik te maken van Cartoweb voor het maken van de routekaartjes.  Luc Michiels droeg bij tot dit project door de ontwikkeling van precieze GPX-bestanden voor de GPS.

Vertrekpunten zijn het Heilig-Hartinstituut of de Abdij van Park.  Het Heilig Hartinstituut Heverlee is een privédomein.  Dit gedeelte van de erfgoedwandelingen kan tijdens het weekend bewandeld worden mits een afspraak tijdens de kantooruren op 016 39 90 11 of via mail.  Groepen kunnen de wandelingen op aanvraag combineren met een rondleiding in het Heilig Hartinstituut.  Meer uitgebreide informatie over de locaties van het Heilig Hartinstituut vind je in het boek ‘Heilig Hartinstituut: levende erfgoedsite, unieke kapel’ (zie publicaties). Het abdijdomein is grotendeels vrij toegankelijk voor het publiek. In 2012 werd de restauratie van het kloostergebouw van de abdij aangevat.  In een periode van zes jaar zal de Abdij van Park gerestaureerd worden onder leiding van de stad Leuven. Voor meer informatie omtrent tentoonstellingen en bezoeken aan de abdij en de kloostertuinen neem je contact op met het Museum Abdij van Park vzw tijdens de kantooruren op 016 40 01 51 of via mail: info@parcum.be of www.parkabdij.be.

Rondleidingen

Diverse rondleidingen met gids zijn mogelijk voor groepen vanaf 15 personen. Voor meer informatie, klik hier.  Mogelijke rondleidingen zijn: 

  • De studentinnen van het Heilig-Hart: het verhaal van een school en haar bewoners

  • ‘Beschermd’: neogotiek en modernisme op de campus

  • ‘Brooswandeling’

  • ‘Boodschapkapel ‘full option’

  • ‘Erfgoed achter de schermen: bezoek aan de depots’

  • ‘Oorlog op de site’

De Abdijweg

In 1893 tekende de Leuvense architect-politicus Joris Helleputte (1852 - 1925) de plannen van het monumentale Heilig Hartinstituut.  Hij overleed in1925 en werd begraven op het kerkhof van de Abdij van Park in een zelf ontworpen grafmonument. In deze wandeling worden twee unieke en naburige Leuvense sites met elkaar verbonden.  Klik hier voor de pdf van de volledige wandeling of open de digitale route in routeyou.com.  Er is ook een mobiele versie voor smartphones beschikbaar.  Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje met aanduiding in het rood van de afwijkende route voor fietsers.

De Arenbergweg

Omstreeks 1865 liet hertog Engelbert August van Arenberg (1824-1875) zich dagelijks per koets rondvoeren in Heverlee langsheen de Herendreef, Heverleebos, de Kerspelstraat… Volg de ‘wandeling van de hertog’.  Ontdek twee toplocaties en achterhaal hoe het verhaal achter straatnamen, gebouwen en standbeelden hier heel vaak met de Arenbergfamilie verbonden is. Klik hier voor de PDF van de volledige wandeling of de ga naar de digitale route in routeyou.com. Er is ook een mobiele versie voor smartphones beschikbaar.  Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje.

De Zoetwaterweg

“Het Zoet Water” met zijn vijf vijvers op de grens van Heverleebos en het Kouterbos is al decennialang een idyllische trekpleister.  Het was een vaste jaarlijkse uitstap voor de kinderen van het pensionaat van het Heilig-Hartinstituut.  Deze route loopt op het verste punt tot aan “Het Spaans Dak” aan het Zoet Water.  Ooit was dit restaurant het slot van de heren van Steenbergen. De heerlijkheid kwam in het bezit van de Leuvense vooraanstaande artsenfamilie Van Wesele waaruit ook Andreas Vesalius (1514-1564) voort stamt.  Het is zeer onzeker dat de grondlegger van de anatomie er zelf ooit geweest is, al vertelt de legende dat zijn geest er nog af en toe rondwaart.  De romantiek hangt hier niet alleen in de lucht, ze zit blijkbaar ook in het water.  Raadpleeg de PDF van de volledige wandeling of open de digitale route in routeyou.com.  Er is ook een mobiele versie beschikbaar voor smartphones.  Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje met aanduiding in het rood van de afwijkende route voor fietsers.

De Rooikapelweg

In 1446 verkocht ridder Raes van Graven of Rasse de Grez (1368-1450) Heverleebos en Blanden aan Antoon van Croy. Deze wandeling voert op het uiterste punt naar de ‘Rooikapel’ in Blanden. Volg het ruiterspoor van de verarmde ridder met Blanden als decor van dit middeleeuwse toneelstuk.  Klik hier voor de PDF van de volledige wandeling of open de digitale route in routeyou.com.  Er is ook een mobiele versie beschikbaar voor smartphones. Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje.

De Brembergweg

Tot in de jaren 1950 haalde Staf Christens (1909-1984) in Haasrode dagelijks melk op met paard en kar.  Een kar die ratelde op de keien. Deze route gaat op het uiterste punt tot aan de Bremberg en de ‘trou d’Haesrode’, het ‘gat van Haasrode’ tegen het Mollendaalbos.  Klik hier voor de PDF van de volledige wandeling of de route in routeyou.com. Open het GPX-bestand, dat kan ingeladen worden in elke wandel-GPS.  Je vindt als GPS-wandelaar hier het bijhorende routekaartje.

Fietslussen!!

Luc Michiels werkte vier prachtige fietslussen van de Erfweg uit.  Zij combineren twee of meerdere erfgoedroutes en zijn in totaal 20 tot 30km lang.  Wil jij stevig op de trappers gaan staan, maak dan hier kennis met fietslus 1 (routekaart en GPXbestand) , fietslus 2 (routekaart en GPXbestand), fietslus 3 (routekaart en GPXbestand) of fietslus 4 (routekaart en GPXbestand).